Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A molotov koktél

2009.12.23

 

 

története

 

A Molotov-koktél elnevezést a finnországiTéli háború” során használták először finn katonák a szovjet tankok ellen alkalmazott gyújtópalackjaikra. A finn hadsereg nem rendelkezett elegendő mennyiségű páncélelhárító löveggel a szovjet harckocsik túlerejével szemben, ezért folyamodott ennek az egyszerű fegyvernek a bevetéséhez. Tömeges előállításához a híres finn vodka gyártási infrastruktúráját tudták felhasználni.

Miután Molotov szovjet külügyminiszter a rádióban többször is leszögezte, hogy a szovjetek a finneket nem bombázzák, ellenkezőleg, a repülőgépekről élelmiszert dobnak le az éhező lakosságnak, a finnek a rájuk hulló bombákat keserű iróniával „Molotov piknik-kosarainak” kezdték nevezni, a szovjet harckocsik elleni kezdetleges fegyverüket pedig Molotov üdvözlésére felkínált „koktélnak”. A kifejezés kezdetben csak magát a „hatóanyagot” jelölte, később a palackot és tartalmát együtt.

Első ízben ilyen jellegű improvizált gyújtóbombát a falangista erők alkalmaztak a spanyol polgárháborúban a köztársaságiak T–26 típusú szovjet gyártmányú harckocsijai ellen. A finn-orosz háború után, a II. világháború során egész Európában elterjedt. Ebben a korban a harckocsiknak sem a motortere, sem az utastere nem volt hermetikusan zárt, ezért a Molotov-koktél lángoló folyadéka mindenhova beszivároghatott, felgyújtva az üzemanyagot vagy a belül tárolt lőszert. A benzin-meghajtású páncélosok esetében különösen hatásos volt, ezeknél gyakran az üzemanyag belobbanását okozta.

Az 1956-os forradalomban

A háború után a magyar 1956-os forradalomban jutott szerephez, elsősorban a budapesti utcai harcok során. A szűk utcákban az emeleti ablakokból kiejtve sikeresen használták a régebbi típusú T–34-es harckocsik ellen.

"A Molotov-koktél minden mennyiségben rendelkezésünkre állt. A környékbeli asszonyok a paradicsomot, az ételecetet, a pálinkát kiöntötték az üvegekből, belül kimosták és százával kaptuk a literes üvegeket, hogy készíthessük a Molotov-koktélt. Benzinünk, üvegünk volt minden mennyiségben és a pesti srácok hamar megtanulták a művészetét annak, hogyan kell egy T–34-es tankot három vagy öt üveg benzinnel megsemmisíteni" – emlékszik vissza Pongrátz Ödön, a Corvin köz egyik parancsnoka. "Használata nem volt veszélytelen."

Napjainkban

Napjainkban elsősorban utcai zavargásokban használják a tüntetők rendőrségi járművek megállítására, lélektani hatás elérésére. Magyarországon például az MTV-székház ostroma során alkalmazták a tüntetők.

Működése

A Molotov-koktél egy gyúlékony folyadékkal, leggyakrabban benzinnel, alkohollal részben megtöltött palack. A palack nyakára rongydarabot erősítenek, majd meggyújtják. Így, lángoló állapotban hajítják a célpontra, amihez hozzáütődve a palack összetörik, a tartalma az égő rongydarabtól lángra lobban.

Nem véletlenül nevezik koktélnak, többféle hatásfokozó adalékanyagot szoktak a tartalmához keverni. Például kátrány hozzáadásával a fellobbanó folyadék látványos, sűrű, fekete füstöt termel. Az ammónium-nitrát, amely egyes műtrágyák alapanyaga, a benzinnel reagálva veszélyes robbanóelegyet képez. A benzinhez tizedrész kálium-acetátot adva pedig az égés tehető hevesebbé.